9.000 besøkende på Hilmarfestivalen

Hilmarfestivalen: Tangering av besøksrekorden, budsjettet i balanse og mange kunstneriske høgdepunkt. Slik oppsummerer en glad og lykkelig festivalsjef Johan Einar Bjerkem Hilmarfestivalen 2018.

– To ganger utsolgt i Steinkjer kirke, to dager på rad er over all forventing, sier Bjerkem. Bjørn Eidsvåg trakk fulle hus den tirsdag 6. november, og søstrene Hamsing/brødrene Larsen og Trondheim Symfoniorkester gjorde det samme dagen etter. For øvrig en konsert som fikk karakteren: Den beste noen sinne.

GLAD OG LYKKELIG: Festivalsjef Johan Einar Bjerkem er fornøyd med Hilmarfestivalen 2018. (Foto: Morten Stene)

Også konserten med LISAS og TrondheimSolistene i Fylkesmannsgården var utsolgt.

Flere urpremierer

Sankthansnatt på Inderøen hadde premiere under Hilmarfestivalen og  konserten med LISAS og TrondheimSolistene var samspillsurpremiere og starte på en deres turne.

Gjermund Larsen hadde skrevet originalmusikken som ble framført på konserten i Steinkjer kirke. I tillegg urframførte Trondheim symfoniorkester «Hilmarsuiten» av Karl Johan Ankerblom.

Deltakerinvolvering

– Det er lett å la se blende av de store øyeblikkene og underholdningen, sier Bjerkem. Men like viktig er underskogen av alle de de deltagerinvolverende arrangementene.

Eksempler er kulturskolens involvering, fagseminaret om immateriell kulturarv og Hilmarkonserten som viderefører Hilmar Alexandersens tradisjonene, spellmannsmønstringa og dansetilstelningene.

Ringvirkninger?

Det skal heller ikke underslås at festivalen har andre ringvirkninger.

– Vi har ikke tall på hvor mange av de 9.000 besøkende som kom utenfra, men festivalen skaper aktivitet i byen og gir forretningsmuligheter for flere, sier Bjerkem.

Flere på Hilmars marked var glade for muligheten til å få en ekstra begivenhet i svarteste november. Sannsynligvis har hotellene i byen også mer belegg enn ei gjennomsnittlig novemberhelg.

5 million kroner i omsetning

Av de 9.000 besøkende var det 1.500 solgte billetter og 100 festivalpass. Flere av Hilmarfestivalens arrangement er gratis. Festivalen hadde en omsetning på fem millioner kroner. Tre av millionene som tilskudd fra Norsk kulturråd, fylke, kommune og næringsliv.

Av de billetterte konsertene var det flest publikummere under kirkekonsertene med Bjørn Eidsvåg (600) og Hemsing/Larsen med Trondheim Symfoniorkester (560). Siste gang det var så mange besøkende var i 2011.

Kommenter gjerne, men vis saklighet: